
Granola med saffran, utan tillsatt socker


Granola med saffran - ca 5 dl
2 - 2 ½ dl mandelmjöl
1 ½ dl havregryn
½ dl pumpfrö
½ dl vatten
1 ½ msk kokosolja
1 ½ msk fibersirap (neutral)
1 krm salt
½- 1 pkt saffran
ev. russin
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mandelmjöl, havregryn och pumpafrö. Koka upp vatten, ta bort från plattan och rör ner fibersirap, kokosolja, salt och saffran. Blanda ihop allt. Strö på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills granolan är torr. Rör om då och då. Sänk värmen om granolan börjar ta för mycket färg. Låt svalna, tillsätt eventuellt russin, och förvara i kylskåp i en lufttät burk.

Pepparkaksscones


2 ägg
20 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
2 tsk fiberhusk
1-2 tsk sockerersättning
drygt 1 tsk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa äggen pösigt. Blanda ner alla torra ingredienser bland äggen tillsammans med smör och sötning. Låt stå under några minuter. Forma 4 scones på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen under ca 10-12 minuter.

Chokladmuffins med saffranskola, utan tillsatt socker


Chokladmuffins med saffranskola - 6 muffins
Chokladmuffins:
2 ägg
50 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
25 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 dl mandelsmör
ca 2/3 dl sockerersättning
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
ev. 1-2 msk kakao
Saffranskola:
25 gram smör
2 dl grädde
½ dl fibersirap honey/gold
½ krm saffran
Brownie
Sätt ugnen på 165 grader. Blanda mandelmjöl med eventuell kakao, bakpulver och vaniljpulver. Smält choklad och smör försiktigt tillsammans. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda ihop allt till en smet och fördela i muffinsformar (värm eventuellt mandelsmöret något om det är hårt). Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter.
Saffranskola
Häll alla ingredienser i en kastrull. Sjud i ca 40 minuter tills smeten blir trögflytande och rör om då och då. Håll koll på att den inte sjuder för länge då den kan separeras (ta då bort kastrullen från plattan). Låt stå några minuter så att den hinner stelna till något. Gröp ur en grop ur varje muffins mitt och fyll på med saffranskola (så mycket som man vill - man kan toppa hela med kola också). Förvara i kyl men är godast ljumen - värm gärna en kort stund i mikron.


Chokladens dag 2021
Kladdkaksmuffins, utan tillsatt socker


Kladdkaksmuffins - 10 stycken
2 ägg
100 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl mandel- eller nötsmör
4 msk kokosolja
4 msk sockerersättning
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält choklad och kokosolja. Blanda noga ut mandel- eller nötsmör. Rör ner övriga ingredienser. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
