
Juliga Saffranspannkakor


Saffranspannkakor - 5 små pannkakor
2 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk grädde
1 msk kokosmjöl
2 tsk fiberhusk/psylliumfröskal
½ tsk bakpulver
1/4-1/3 krm saffran
ev. någon tsk honung/fibersirap gold
Mixa samman alla ingredienser till en slät konsistens. Lägg en klick smör i en stekpanna (eller gärna två), och grädda små pannkakor/plättar. Vänd när de börjat bli stabila. Grädda gärna två-tre stycken i varje stekpanna. Serveras exempelvis med grädde och bär och valfri sötning.


Kardemummakola


Kardemummakola - 16 stycken
100 gram smör
3 dl visgrädde
1 ½ dl fibersirap gold/honey
3 krm kardemumma
Lägg alla ingredienser i en kastrull (gärna vid/stor omkrets) och koka upp. Sjud under i ca 50 minuter eller något mer, rör om då och då. Smeten ska vara tjock och trögflytande. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i kolan. Låt stelna i kylskåp under ett par timmar. Skär i bitar av önskad storlek. Förvara i kylskåp.

Saffranskokostoppar, utan tillsatt socker


Saffranskokostoppar - 20 stycken
2 ägg
50 gram smör
8 dl riven kokos
½ dl grädde
½ dl fibersirap neutral/clear
1-2 msk sockerersättning
1 krm saffran
ev. 100 gram choklad, utan tillsatt socker
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp smör, fibersirap, grädde och saffran. Låt sjuda under ca fem minuter. Vispa upp äggen något. Mixas kokos till en mer finmalen konstisens med en mixer under några sekunder (inte för länge, då fettet kan separeras). Blanda alla ingredienser med varandra. Tillsätt mer kokos om degen blir för lös för att forma. Forma toppar av massan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills kokostopparna är fasta och börjar ta färg. Se noga till att de inte bränns (och lägg i så fall över en bit folie eller sänk värmen). Låt svalna.
Om chokladdopp önskas: Smält choklad försiktigt, tillsätt eventuellt lite olja för att få den mer lätthanterlig. Doppa botten av varje kokostopp och låt stelna på bakplåtspapper.

Mjuk Saffranskaka (jultips)
Jag är så glad över att det snart är första advent och att det inte är lång tid till december. Favorittiden på året ju! I måndags fyllde jag år (31) och vet ni, säsongen första riktiga snö föll. Så coolt!
Apropå jul, att jag en gång per år visar detta härliga recept på mjuk saffranskaka med dadlar är ett mååååste. Dom som har följt mig länge känner nog igen denna godbit, och det har blivit en av mina julfavoriter. Den har bakats till mängder av festliga tillfällen och event!
Saffranskakan passar fint att helt enkelt skära i skivor och äta som den är, men också med en klick vispad grädde.

Mjuk Saffranskaka - ca 8 bitar
150 gram färska dadlar med kärnan borttagen
75 gram smör
1 gram saffran (dvs 2 paket)
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
ca 2 msk sockersättning (går att utesluta eller byta ut mot mer dadlar)
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna släta med en sked (gär även bra att använda en stavmixer). Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en brödform (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, eller tills kakan blir nästan helt fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!

Brownie med saffranstosca, utan tillsatt socker


Brownie med saffranstosca - 4 bitar
Brownie:
2 ägg
75 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
25 gram smör
ca ½ -2/3 dl sockerersättning
½ dl mandelsmör
1 krm vaniljpulver
ev. 1 msk kakao
Saffranstosca:
1 ½ -2 dl cornflakes (glutenfria, utan tillsatt socker)
1 1/3 dl vispgrädde
2 ½ msk fibersirap gold/honey
½ krm saffran
Brownie
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med smör. Vispa ägg och sötning pösigt med elvisp. Blanda även ner resterande ingredienser och vispa lite till. Häll smeten i en normalstor brödform (ca 1,5 liter) klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter innan toppingen fördelas ovanpå.
Saffranstosca
Sjud grädde, fibersirap och saffran i cirka 10-15 minuter. Rör ner cornflakes. Fördela/strö försiktigt ovanpå toscan. Grädda ytterligare 7-10 minuter. Låt svalna.

